Morile pe apă de la Rudăria. Caraș Severin.

DSCN0114

În comuna Eftimie Murgu din Caraș Severin, veți avea parte de o surpriză foarte plăcută. O salbă de mori de apă pe râul Rudăria, sfidează timpul și tehnologizarea modernă. Am poposit acolo într-o după-amiază de iunie anul trecut. La îndemnul și indicațiile unor prieteni. Că indicatoare nu sunt. Deși morile, după cum am văzut pe plăcuțele lor, sunt în patrimoniul UNESCO.

Satul nu e asfaltat. Bolovani sar de sub roțile mașinii și se pierd în praful gros, înalt, ridicat de noi. Depășim o femeie cu un sac plin în spate. Satul începe să-și rărească casele, iar noi intrăm pe valea Rudăriei, din ce în ce mai plină de stânci și verdeață. Prima moară e închisă. Scocurile nu sunt deschise, nu putem face poze decât căsuței de lemn care stă deasupra apei.

DSCN0001_06DSCN0116DSCN0119DSCN0121DSCN0125

DSCN0130
DSCN0131DSCN0132

Dar între timp, se întâmplă o minune. La a doua moară, tocmai a venit femeia cu sacul pe care o depășisem, să macine. Așa că, avem ocazia să vedem toată magia. Cum se dă drumul la scoc, cum încep să se miște paletele sub moară, și pietrele imense să se învârtească. Conștientizez acum expresia “piatră de moară legată la gât”. Iar boabele de porumb, încet, încet, cu răbdare, se transformă în pudră galbenă și frumos mirositoate, dulce. Îmi aduce aminte ce copilărie, când bunica ne cocea turtă în vatră. Și gustam parcă din pacea primordială. Femeia ne explică despre numele morilor. Fiecare moară aparține unei familii, din moși strămoși. Este lăsată moștenire, și trecută de la o generație la alta. Puține mai sunt în Europa, care să și funcționeze.

Merg în spate, unde curge apa. E rece de-ți taie mâinile. E dulce, gustoasă. Și se repede cu elan voios în roata de desesubt. Nu e furioasă, nu vrea să strice. Ci să transmită energia ei vie celorlalți.

Iar aerul miroase a apă și a pământ ud, a verde senin.
Moara din 2 poze

Plecăm de la Rudărie încărcați de energie și de emoție că am văzut ceva ce este neschimbat de sute de ani. Ascuns între munți, păzit și nemuritor.

Moara din 4 poze

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s